NOVA - Wonen Met Sterren

Een thuis waar je je veilig voelt, waar je hulp krijgt je talenten te ontplooien en waar je samen met andere jongeren een stevige basis bouwt voor de rest van je leven. Project Nova biedt onder de noemer Wonen Met Sterren onderdak aan jongeren met uiteenlopende achtergronden.

Door jongeren samen te laten wonen met studenten en met hulp van vrijwilligers en professionals, leren ze hoe ze zichzelf kunnen redden in deze snel veranderende maatschappij.

Er zijn genoeg jonge mensen die van hun middelbare school naadloos doorgaan met een studie, op zichzelf gaan wonen en zo een basis leggen voor de rest van hun leven. Maar dit gaat lang niet voor iedereen op. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland meer dan twaalfduizend jongeren dak- of thuisloos zijn? En vaak zijn dat niet hun enige problemen. Werkloosheid, geen opleiding, schulden: zomaar een paar andere barricades op de weg naar een stabiel leven. De samenleving is zo ingericht, dat het voor deze jonge mensen doorgaans heel lastig is om de juiste hulp te krijgen. Want als je voor je gevoel niks en niemand hebt om op terug te vallen, is het heel moeilijk om de ondersteuning te vinden die je nodig hebt.

Elkaar helpen in een community

Project Nova wil de woonsituatie voor jongeren verbeteren en hen woonruimte en begeleiding bieden waar ze echt wat aan hebben. Niet door ze een woning aan te bieden en ze daarna aan hun lot over te laten. Niet door ze een aantal folders in de hand te duwen met tips. Ook niet door ze aan te melden bij instanties. Nee, Wonen Met Sterren is anders. Hier krijgen jongeren namelijk woonruimte in een community met andere jonge mensen die ondersteuning nodig hebben. Ook ervaringsdeskundigen en studenten van sociale en culturele studies maken hier deel van uit. Samen leggen ze een basis voor een mooie toekomst.

Het idee van een community, waarin mensen elkaar helpen en zo elkaars talenten en capaciteiten verder ontwikkelen, is een beproefd recept. Verschillende maatschappelijke projecten, zoals LIVE+, OnsHuis Doetinchem en JongerenNetwerk hebben dat al bewezen. Ze laten zien dat onderdeel uitmaken van een community ervoor zorgt dat jongeren zich veilig voelen, zichzelf en de wereld leren kennen en dus zichzelf ontwikkelen. Vooral jonge mensen met een moeilijke thuissituatie of zonder stabiel sociaal netwerk hebben die behoefte. Wonen Met Sterren biedt deze omgeving.

NOVA – Wonen Met Sterren in de praktijk

Nova biedt op de vijfde verdieping van cultureel gebouw Akker71 woonruimte bieden aan dertien jongeren. Dit zijn studenten van de opleiding social studies en de kunstacademie, jongeren die uitstromen uit de zorg of die ondersteuning kunnen gebruiken op hun weg naar zelfredzaamheid, en jongeren die andere jonge mensen willen ondersteunen. Samen vormen ze een community met vrijwilligers die de jongeren bijstaan en professionals die op afstand meekijken. De studenten helpen de anderen met het ontplooien van hun talenten, terwijl zij zelf meer leren over hun werkveld. Door gezamenlijk te sporten, koken, creatieve dingen te doen en workshops te volgen, ontstaat een veilige omgeving waar alle jongeren in kunnen groeien!

NOVA (c) Jeronimus van Pelt 6

Dit maakt NOVA - Wonen Met Sterren uniek:

  • NOVA biedt een veilige woonomgeving voor jonge mensen die op weg naar zelfstandigheid een steuntje in de rug willen.
  • Ze wonen samen met andere jonge mensen, ervaringsdeskundigen en studenten van sociale en culturele studies.
  • Professionals kijken op afstand mee.
  • Door gezamenlijke activiteiten ontstaat een veilige omgeving.
  • Jongeren leren van elkaar, ondersteunen elkaar en zijn elkaars voorbeeld.
7

Meer weten? Neem contact met ons op!

Stuur bericht

Contactgegevens

Akkerwindestraat 71, Arnhem

Hisham El Doeri
06 – 38 47 77 79
info@nova-wms.nl
www.nova-wms.nl